22 Νοε 2008

Διάκριση Πολιτείας-Εκκλησίας

(Το θέμα της ανακοίνωσης είναι συναφές με την προηγούμενη ανάρτηση στο ιστολόγιό μου)
Ενεργοί Πολίτες υπέρ της Διάκρισης Πολιτείας και Εκκλησίας

Με αφορμή τις πρόσφατες, έντονες και συστηματικές τοποθετήσεις του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β’ αναφορικά με το κυπριακό πρόβλημα και την παιδεία, οι πιο κάτω υπογράφοντες ενεργοί πολίτες και σωματεία, δηλώνουμε ότι:
1) Οι δημοκρατικά εκλεγμένοι πολιτειακοί αντιπρόσωποι είναι υπεύθυνοι τόσο για τη διαχείριση του κυπριακού προβλήματος όσο και για τα θέματα που αφορούν την παιδεία και είναι άμεσα υπόλογοι στον κυπριακό λαό. Συνεπώς, ο ρόλος της «εθναρχεύουσας» Εκκλησίας όφειλε να είχε λήξει με την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960.
2) Από το 2004 η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως σε κάθε σύγχρονη δημοκρατία, βασικό στοιχείο της δημοκρατικής αρχής είναι η διάκριση εξουσιών μεταξύ της Εκκλησίας, και οποιουδήποτε άλλου εκκλησιαστικού θεσμού, και της πολιτείας. Η καθυστέρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εφαρμογή αυτού του αξιώματος επιβράδυνε και την εμβάθυνση της δημοκρατίας.
3) Ο/Η κάθε πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένου και του Αρχιεπισκόπου, έχει φυσικά το δικαίωμα να συμφωνεί ή να διαφωνεί με μια απόφαση της εκλεγμένης πολιτικής ηγεσίας και να εκφράζει την άποψή του. Το πρόβλημα είναι ότι ο Αρχιεπίσκοπος εκφράζει τις προσωπικές πολιτικές του απόψεις κάνοντας χρήση του κύρους του ως ηγέτη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου.
4) Εμείς πιστεύουμε ότι οι θρησκευτικές πεποιθήσεις ανήκουν στην ιδιωτική σφαίρα της κοινωνίας και καλούμε την Εκκλησία να αποσύρει τις όποιες παρεμβάσεις της στα θέματα που αφορούν το δημόσιο τομέα, όπως η παιδεία, το κυπριακό πρόβλημα κτλ.
5) Καλούμε την πολιτική ηγεσία να σεβαστεί τη δημοκρατική αρχή της κοσμικότητας και να εργαστεί έτσι ώστε να εμπεδωθεί η βασική αυτή δημοκρατική αρχή και στη χώρα μας.



3 σχόλια:

andreas f.stavrou είπε...

Δυσκολεύτηκα να κατανοήσω τις θέσεις σας.
Διάκριση εκκλησίας και πολιτείας δεν είναι δυνατή. Η πολιτεία είναι ο γενικότερος βίος σε ένα κράτος. Διάκριση εκκλησίας και πολιτεύματος/πολιτικού συστήματος είναι δυνατή.
Στην Ευρώπη που υπάρχει διαχωρισμός κρατικής εξουσίας και εκκλησίας ποιος είναι ο ρόλος της εκκλησίας και γιατί θεωρείται δημοκρατικός;
Η θέση ότι δικαιούται η εκκλησία να εκφράζει πολιτικές θέσεις φτάνει να είναι συλλογικές, έρχεται σε αντίθεση με το διαχωρισμό των εξουσιών.

Eva Neocleous είπε...

Πρόκειται για ανάρτηση ανακοίνωσης "των πολιτών για διάκριση Πολιτείας-Εκκλησίας".Οι ίδιοι,όπως έχω πληροφορηθεί,σύντομα θα έχουν και δική τους ιστοσελίδα.Ως προς την ουσία τώρα:συμφωνώ με το περιεχόμενό της.Είναι και η Κύπρος πλέον Ευρωπαϊκή χώρα και δε νοείται να θεωρείται η Εκκλησία(ως θεσμός)μέρος της πολιτ. εξουσίας.Μάλιστα, οι συνθήκες στον τόπο μας, ευνοούν ώστε να έχει μετατραπεί σε υπερθεσμό η εκκλησία .Και βέβαια, σε μια ευνομούμενη δημοκρατική πολιτεία, δικαιούνται όλοι, οργανωμένοι φορείς, πολίτες, σύνολα να εκφράζουν τις απόψεις τους.Οφείλουν επίσης όσοι απαρτίζουν την Πολιτεία να διαλέγονται με τους πιο πάνω φορείς.Μέσα σ΄αυτά τα πλαίσια μπορεί και η εκκλησία να τοποθετείται.Αυτό όμως πολύ απέχει από την ισχύουσα σήμερα κατάσταση.

andreas f.stavrou είπε...

Εννοούν οι συντάκτες της ανακοίνωσης το διαχωρισμό του κράτους από την εκκλησία, όπως έγινε στη δύση.
Φυσικά το πρόβλημα είναι να απαντηθεί ποιο ήταν το αποτέλεσμα αυτού του διαχωρισμού από πολιτική άποψη;Δε νομίζω ότι συνιστά πρόοδο αυτό που έγινε στη δύση.
Από την άλλη προσωπικά δεν αναγνωρίζω κανένα πολιτικό ρόλο και λόγο στο ιερατείο. Επέλεξαν την "επουράνια πολιτεία" συνειδητά και δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές τους η γήινη πολιτεία.
Δε συμφωνώ με την υιοθέτηση όμως του δυτικού μοντέλου γιατί στην πράξη αποδείχτηκε ότι δεν είναι αποτελεσματικό αφού ο πολιτικός ρόλος της εκκλησίας υπάρχει.Μέχρι και χριστιανοδημοκρατικά κόμματα έχουν.